راهنمای خرید و انتخاب پوشاک کوهنوردی
یکی دیگر از تجهیزات مهم برای صعود، پوشاک کوهنوردی است. انتخاب پوشاک کوهنوردی مناسب برای باعث میشود تا بدن شما در برابر سرما، گرمای خود را حفظ کند، همچنین در روزهای گرم از تعریق زیاد و خیس شدن لباس جلوگیری میکند. به دلیل تغییرات شرایط فیزیکی کوهنورد نمیتواند از یک لباس ضخیم استفاده کند زیرا باعث سنگین شدن و صعود سخت خواهد شد بلکه باید از یک پوشش چند لایه استفاده کرد ما در ادامه مطلب به بررسی این پوشش لایهای و راهنمای انتخاب پوشاک کوهنوردی خواهیم پرداخت تا انتخاب راحتتری در هنگام خرید داشته باشید.
منظور از پوشش لایهای چیست؟
منظور از پوشش لایهای استفاده از سه لایه مختلف لباس در کوهنوردی است که از لایه اول برای خشک و تمیز نگهداشتن بدن در طول فعالیت استفاده میشود. از لایه دوم برای حفظ گرمای بدن در طول فعالیت یا استراحت و از لایه سوم و بیرونی جهت محافظت در برابر عواملی مثل باد، باران و برف استفاده میشود.
لایه اول
از جمله پوشاک لایه اول میتوان مواردی مانند پیراهن، شلوار، دستکش، کلاه و جوراب را نام برد که وظیفه دارند رطوبت ناشی از تعریق پوست را به بیرون انتقال دهند تا بدن خشک بماند. پیراهن و شلوار لایه اول در دو مدل زمستانی و تابستانی ارائه میشوند که نوع تابستانی آن سبک بوده و باعث میشود تا بدن خنک بماند و دچار گرمازدگی نشود. پیراهن و شلوار زمستانی نیز سنگینتر بوده و از نوع پشم مصنوعی تهیه شده تا بدن را گرم نگه دارد.
لایه میانی یا دوم
پوشاک لایه دوم روی پوشاک لایه اول پوشیده میشود. در انتخاب پوشاک کوهنوردی لایه دوم باید دقت کافی داشت زیرا هدف از پوشیدن گرم نگهداشتن بدن فرد است. پوشاک لایه میانی ممکن است از یک یا چند لباس از جنس پشم مصنوعی یا پر باشد.
لایه سوم یا بیرونی
این پوشاک آخرین لایه است که بر روی دیگر پوششها پوشیده میشود بنابراین باید خاصیت ضد باد و ضدآب داشته باشد. همچنین باید رطوبتی که از لایه اول به میانی رسیده است را به بیرون انتقال دهد تا بدن خشک بماند.
معرفی انواع پوشاک کوهنوردی
1. زیرپیراهنی
این نوع پوشاک باید به اندازه کافی بلند باشد تا بتوان آن را درون شلوار قرار داد. این زیر پیراهنی بلند از هرگونه سرمازدگی جلوگیری کرده و همچنین در تابستان از پوست بدن در مقابل نیش حشرات و اشعه آفتاب محافظت میکند. استفاده از زیر پیراهنی با رنگهای روشن در تابستان مناسب است.
2. پیراهن
یک پیراهن کوهنوردی مناسب باید راحت و بلند باشد تا دستها و عضلات بدن کوهنورد آزادانه حرکت کند و تنفس راحتی در آن داشته باشید. این پیراهنها آستین بلند ساخته میشوند، به دلیل اینکه که از پوست بدن در برابر هرگونه آسیب و خراشیدگی محافظت کنند. در فصل تابستان پیراهنهای نخی و الیافی و در زمستان پیراهنهای کرکی و پشمی بهترین گزینه هستند.
3. کت گرم
کت گرم مهمترین پوشاک برای کوهنوردی به شمار میرود. این کت معمولا دارای کلاهی است که تمام سر و گردن را میپوشاند و از جنس الیاف پلی استر، پر قو یا پولار دوخته میشود. نوع پر این کت از قیمت بالاتری برخوردار است و بدن را گرمتر نگه میدارد.
4. بارانی
انتخاب پوشاک کوهنوردی مانند بارانی بسیار دشوار است زیرا این محصول در انواع و اقسام مختلفی در بازار وجود دارد و نوع استاندارد آن دارای زیپی کامل در جلو است. بسیاری از کوهنوردان میخواهند تا حجم و وزن کمتر و مقاومت بیشتر در مقابل باد داشته باشند به همین منظور از بارانیهای بدون زیپ جلو استفاده میکنند. در نظر داشته باشید تهویه هوا در بارانی هایی با زیپ جلو راحتتر است.
5. گرمکن
یک گرمکن کوهنوردی مناسب باید گرمونرم انتخاب شود و عضلات بدن بهراحتی در آن حرکت و تنفس نمایند.
6. شلوار
دیگر پوشاک کوهنوردی شلوار مخصوص کوهنوردی است که در بعضی مواقع کمتر به آن توجه میشود. این نوع شلوار قسمت شکم و کلیههای کوهنورد را جمع نگه میدارد و اجازه فعالیت به عضلات پا را میدهد و در نهایت بدن بهراحتی در آن تنفس میکند.
7. شلوارک
بسیاری از کوهنوردان از شلوارک های کوتاه استفاده میکنند زیرا باعث حرکت راحت و آزادانه میشود و همچنین از خیس شدن پاچههای شلوار در اثر عواملی مثل آب و برف و باران جلوگیری میکند.
8. کلاه
کلاه هم جزو مهمترین پوشاک کوهنوردی محسوب میشود. کلاه کوهنوردی گرم معمولاً از جنس پشم پولار ساخته میشود که تمام سر و گردن را میپوشاند و همچنین در تابستان با لبههای عریض باعث ایجاد سایه بر روی گردن و صورت میشود.
9. دستکش
گرم کردن دست و انگشت در شرایط آب و هوایی سرد بسیار سخت است و نداشتن دستکش کوهنوردی مناسب باعث میشود تا در اثر سرمای زیاد نتوانید به مسیر خود ادامه دهید. جنس دستکش کوهنوردی از الیاف مصنوعی و پشم است و همچنین در صورت خیس شدن خاصیت گرم بودن خود را حفظ میکند.
10. جوراب
داشتن جوراب مناسب پا را گرم نگه داشته و از اصطکاک بین پا و کفش نیز جلوگیری میکند. جوراب نخی به سرعت خیس شده و باعث ایجاد تاولهای پوستی در پا میشود. بهترین گزینه، استفاده از جورابهایی از جنس الیاف مصنوعی است زیرا زودتر از جورابهای پشمی خشک میشوند.
انتخاب پوشاک کوهنوردی مناسب
لایههای لباس
هر لایه از لباس عملکردهای خودش را دارد و باید با توجه به شرایط محیطی آنها را اضافه و یا کم کنید.
کاربرد لباس
بعضی افراد بر اساس مد، پوشاک کوهنوردی را برای خود تهیه میکنند که باعث میشود تا لباس بدون کاربرد باشد. سعی کنید در قدم اول به کاربرد لباس توجه کنید.
وزن و قیمت
نکته دیگر در هنگام خرید پوشاک کوهنوردی توجه به وزن و قیمت آن است سعی کنید پوشاکی را تهیه کنید که از راحتی و دوام بالایی برخوردار باشد.
ویژگیهای پوشاک کوهنوردی
1. قابلیت راندن رطوبت
یکی از اصلیترین ویژگیهای پوشاک کوهنوردی این است که رطوبت را به لایههای بعدی منتقل و سپس به بیرون از لباس انتقال دهد تا بدن همیشه خشک بماند و کوهنورد دچار گرما یا سرمازدگی نشود.
2. قابلیت عایق بودن
دیگر ویژگی پوشاک کوهنوردی این است که خاصیت عایق بودن را داشته باشد تا گرمای بدن را حفظ کند.
3. قابلیت ضد آب و ضد باد بودن
مهمترین ویژگی پوشاک این است که ضدآب و ضد باد باشد تا فرد را در برابر عوامل طبیعی محافظت کند. لباسهای لایه بیرونی باید این خاصیت را داشته باشند.
4. قابلیت تهویه هوا
این ویژگی از اهمیت زیادی برخوردار است چرا که اگر لباسها این قابلیت را نداشته باشند رطوبتی که در بدن به وجود میآید در میان لایههای لباس گیر کرده و باعث سرما خوردن فرد میشود.
5. محافظت در برابر اشعه آفتاب و سرما
لباسهای کوهنوردی از پوست بدن در برابر اشعههای مضر آفتاب و آفتاب سوختگی و همچنین در برابر سرما محافظت میکنند.
معرفی الیاف و جنسهای پوشاک کوهنوردی
پشمی
لباسهای پشمی الیافی نرم دارند. ازآنجاییکه این پوشاک دارای قابلیت تهویه هوا و راندن رطوبت است باعث میشود لباسها زودتر خشک شوند و بو را در خود نگه ندارند.
نایلون و پلیاستر
لباسهایی با این جنس رطوبت را به بیرون انتقال داده و به سرعت خشک میشوند. تنها عیب این لباس این است که بوی خوبی ندارند. استفاده از ژاکتهایی با این جنس از فرد در برابر عواملی مثل باد و باران محافظت میکند.
بافتنی
لباسهایی با جنس بافتنی به خاطر داشتن الیاف نرم و درشت گرمای بیشتری از خود تولید میکنند.
ابریشمی
لباسهای ابریشمی تجملی محسوب میشوند و توانایی بالایی برای بیرون راندن رطوبت ندارند همچنین ممکن است زود دچار آسیب شوند.
نخی
لباسهای نخی در راندن رطوبت و خشک کردن بهخوبی عمل نمیکنند و پوشیدن آن در زمستان موجب سرما میشود.