آشنایی با انواع چادر کوهنوردی و کاربردهای آنها
امروزه بسیاری از افراد علاقه زیادی به کوهنوردی در طبیعت دارند. چادر کوهنوردی از وسایل ضروری برای سفر کردن در دل کوه است، چراکه از شما در مقابل سرما، باران، برف، گرما و… محافظت میکند. به همین دلیل بهتر است با انواع چادر کوهنوردی و کاربردهای آنها آشنایی داشته باشید تا در هنگام خرید کمتر دچار سردرگمی شوید. چادرهای کوهنوردی از نظر شکل ظاهری، وزن، اندازه و کاربردهایشان به چند دسته تقسیم میشوند که ما در ادامه مطلب به معرفی انواع چادر کوهنوردی و کاربردهای آنها میپردازیم.
معرفی انواع چادر کوهنوردی و کاربردهای آن
1. چادر ارتفاع
یکی از انواع چادر کوهنوردی، چادر ارتفاع است. این نوع چادرها وزن و ارتفاع کمی دارند. چادر ارتفاع از تیرکهای سبک فلزی و فایبرگلاس ساخته شده است که در برابر بادهای تند در ارتفاعات از مقاومت خوبی برخوردار است. این نوع چادرهای کوهنوردی سریع برپا میشوند و معمولا دو پوش هستند. چادر ارتفاع برای ارتفاعات بالا و نیمه دوم سال بسیار مناسب و پرکاربرد است.
2. ﭼﺎدر دو ﭘﻮش
پوشش داخلی این چادر با فاصله از پوشش خارجی قرار گرفته و از جنس تنفسی است؛ اما پوشش خارجی چادر ضد آب بوده و قابلیت جدا شدن از چادر را دارد. ﭘﻮشش ﺧﺎرﺟﯽ چادر ﻧﺒﺎﯾﺪ ﺑﺎ ﭘﻮشش داﺧﻠﯽ آن در تماس ﺑﺎﺷﺪ چراکه باعث نفوذ آب باران به درون چادر خواهد شد. چادر دو پوش برای استفاده در شرایط بارانی و سرما بهترین گزینه محسوب میشود.
3. ﭼﺎدر تکپوش
چادر تکپوش، چادری محبوب و کاربردی است که فقط از یک پوشش ضد آب و تنفسی تشکیل شده است. پارچه این چادر کوهنوردی از سه لایه جداگانه و به هم چسبیده درست شده که لایه خارجی از جنس نایلون است که باعث استحکام چادر میشود و لایه میانی آب و رطوبت را دفع میکند. مهمترین مزیت این چادر وزن کم آن است این چادر به هنگام بادهای شدید ساکتتر عمل میکند. چادر تکپوش برای اقامت در شرایط آب و هوایی معتدل استفاده میشود.
4. چادر سه فصل
یکی دیگر از انواع چادر کوهنوردی چادر سه فصله است. این نوع چادر کوهنوردی با وزن کم برای شرایط آبوهوایی در سه فصل بهار، تابستان و پاییز بسیار مناسب است. چادرهای کوهنوردی سه فصل برای طوفانهای شدید و برفهای سنگین مناسب نیستند. این نوع چادر دارای پنلهای توری برای افزایش جریان هوا و بیرون نگه داشتن حشرات است. بهتر است از این چادر کوهنوردی در شرایط آب و هوایی معتدل و گرم استفاده شود.
5. چادر تابستانهای
این چادر کوهنوردی برای هوای گرم تابستان مناسب است. این چادر به گونهای طراحی شده که بیشترین میزان تهویه هوا در آن صورت میگیرد. چادر کوهنوردی تابستانه اسکلت محکمی دارد تا در شرایط آب و هوایی تابستان، در برابر باد و طوفان مقاوم باشد.
6. چادر زمستانه
این نوع چادر از پارچههای ضخیم و اسکلتهای محکم ساخته شده است و در سختترین شرایط آب و هوایی مقاوم است. این نوع چادرها ارتفاع کمی دارند تا بتوانند در مقابل بادهای شدید مقاومت کنند. چادر زمستانه برای استفاده در کوهستانها و آبوهوای سرد و برفی گزینه بسیار مناسب و قابل اعتمادی است.
7. چادر ۴ فصل
چادر کوهنوردی ۴ فصل به منظور مقاومت در برابر بادهای شدید و حجم زیاد برف ساخته شده است. این نوع چادر، سبک و دارای دیوارهای ضد آب است که مانع ورود رطوبت میشود. چادر کوهنوردی چهار فصل برای شرایط سرد و خشک میتواند انتخاب هوشمندانهای باشد.
معرفی انواع چادر کوهنوردی بر اساس شکل ظاهری
1. چادر گنبدی
چادر گنبدی یکی از پرطرفدارترین انواع چادر کوهنوردی است. جنس این چادر کوهنوردی از پارچههای منعطف پلاستیکی و آلیاژی است. چادرهای گنبدی، سبک و جادار هستند و هرچه اندازهشان بزرگتر باشد مقاومت کمتری از خود نشان میدهند.
2. چادر جئودزیک
این نوع چادر نیز مانند چادرهای گنبدی است اما در مقابل باد و طوفان مقاومت بالاتری دارد.
3. چادر چهارچوبی
چادر چهارچوبی به شکلی طراحی شده است که داخلش تیرکهایی از جنس استیل قرار گرفته که چادر را برای کارهای مختلفی مثل خواب، آشپزی و… قسمتبندی میکند. این چادر از کتان یا الیاف مصنوعی تهیه شده و برای شرایط جوی بد بسیار مناسب است.
4. چادر مثلثی
چادر مثلثی از دو تیرک عمودی در اول و انتهای چادر و یک تیرک افقی که بر روی این دو قرار میگیرد تشکیل شده است. این نوع چادر در برابر باد و طوفان به شدت مقاوم است و بهمنظور استقامت بیشتر در برابر باد با طنابهای مخصوص به زمین محکم میشود.
5. چادر تونلی
این چادر از چند تیرک حلقهای که عرض چادر را در برمیگیرند تشکیل شده است، بسیار جادار و همچنین سبک است. به این چادر، چادر حلقهای نیز گفته میشود. چادر تونلی در شرایط سخت آب و هوایی گزینه بسیار خوبی به حساب میآید.
6. چادر رودررو
این نوع چادر به دو بخش تقسیم میشود که بخش اول نشیمن است و بخش دیگر آن برای خواب است.
نکات مهم در انتخاب انواع چادر کوهنوردی
· دوام بالا
چادر باید در برابر وزش باد، بارش باران و برف و… مقاومت بالایی داشته باشد. کف چادر باید در برابر هرگونه خراشیدگی یا نفوذ آب، مقاوم باشد تا فشار وارده از وزن و حرکت افراد سبب پارگی چادر نشود.
· جنس چادر
چادر کوهنوردی باید از جنس خوبی برخوردار باشد تا زود خراب نشود. جنس اسکلت چادر میتواند فلزی، چوبی و فایبرگلاس باشد.
· ظرفیت چادر
نکته بعدی در انتخاب چادر تعداد نفراتی است که قرار است از چادر استفاده کنند. چادر کوهنوردی بر اساس نفرات طراحی میشوند، بنابراین در هنگام خرید به این نکته که میخواهید تنها سفر کنید یا به همراه خانواده و دوستان توجه کنید.
· وزن چادر
یکی از مهمترین نکاتی که برای خرید انواع چادر کوهنوردی باید در نظر گرفت وزن و حجم آنها است. چادرهای سبک و جمعوجور برای کوهنوردی مناسبتتر هستند چون امکان حمل و جابهجایی راحت آنها وجود دارد.
· فصلبندی
بسته به شرایط آب و هوایی مدنظر باید چادر متناسب با فصل انتخاب شود. اگر قصد کوهنوردی در یک روز زمستانی را دارید مطمئن باشید یک چادر کوهنوردی تابستانه نمیتواند از شما در برابر سرما و برف و باران محافظت کند.
در برپایی چادر کوهنوردی چه نکاتی را باید در نظر گرفت؟
- نباید زیر چادر بوته یا سنگ وجود داشته باشد. بهترین زمینها برای برپایی انواع چادرکوهنوردی زمینهای خاکی و ماسهای هستند، به دلیل اینکه کف چادر شما صدمه نمیبیند. توجه داشته باشید که زمین باید فاقد رطوبت باشد.
- مکانی که انتخاب میکنید باید پناهگاه خوبی باشد تا هنگام طوفان و باد شدید فشار کمتری به چادر وارد شود.
- مکانی که انتخاب کردهاید باید دور از محلهای پرخطر مثل کنار دریا، محل ریزش بهمن، محل سیل و سنگریزه و… باشد.
- محل برپایی چادر باید از کنار راهها، جادهها و بالای آنها دور باشد تا با افراد و وسایل نقلیه برخورد نداشته باشد.