نکاتی برای کوهنوردی در زمستان
افرادی که عاشق کوهنوردی و سفر در دل طبیعت هستند، حتی در فصل زمستان هم دست از صعود به کوههای مرتفع نمیکشند. با اینکه در این فصل خطراتی که در طی مسیر آنها تهدید میکند، بسیار بیشتر بوده و حتی ممکن است جان آنها به خطر بیفتد. دلیل اصلی وجود خطرات بیشتر آن است که در کوهها و ارتفاعات میزان بارش برف و همچنین وجود بهمن بیشتر بوده و به همین دلیل برای کوهنوردی در زمستان باید به نکاتی دقت داشته باشید تا بتوانید با کمترین خطر ممکن صعود خود را انجام داده و سفری امن داشته باشید.
آسیبهای ناشی از کوهنوردی در زمستان
قبل از هرچیز بهتر است با آسیبها و صدمات ناشی از کوهنوردی در زمستان آشنا شوید تا بتوانید با دید بهتری برای سفر در این موقع از سال تصمیمگیری کنید. از جمله این صدمات میتوان به سرمازدگی و هیپوترمی اشاره کرد.
سرمازدگی
سرمازدگی به معنای منجمد شدن بافتهای بدن است که بیشتر در انگشتان دست و پا و همچنین گوشها اتفاق میافتد. سرمازدگی در سه نوع مختلف خفیف، ظاهری و کامل به وجود میآید و در هوای سرد هر سه آنها یکسان به نظر میآیند، به همین دلیل تشخیص آنها کار دشوار خواهد بود.
علائم
- سرخ، رنگ پریده و سرد شدن پوست
- احساس سوزش، درد و بی حسی در قسمت آسیب دیده
- تاول زدن پوست
- سفت شدن پوست
درمان
در صورتی که دچار سرمازدگی خفیف شدید، با پوشاندن سطح پوست و گرم شدن آن میتوانید به مقدار قابل توجهی پوست خود را درمان کنید. نکته قابل توجه آن است که هرگز نباید پوست خود را با آب داغ بشویید زیرا پوست حساستر میشود و آسیب بیشتری به آن وارد میشود.
هیپوترمی
هیپوترمی به دلیل افت دمای بدن به زیر دمای معمولی به وجود میآید. برخی بر این باورند که این آسیب تنها در فصل زمستان ایجاد میشود، در صورتی که با بارش باران سرد یا دمای سرد رودخانه خروشان نیز میتوان شاهد آن بود. این عارضه نیز در سه نوع خفیف، متوسط و شدید رخ میدهد که هریک از آنها علائمی دارند. به طور مثال علائم هیپوترمی خفیف، لرزش، گیج رفتن، کاهش سرعت تمرکز کردن است. هیپوترمی خفیف نیز علائمی مانند لرزش شدید، تغییر در هماهنگی بدن و فراموشی را به همراه دارد و علائم هیپوترمی شدید توقف لرزش، زوال حالت روحی و تغییر در ضربان قلب را به همراه دارد.
درمان
اصلیترین گام برای درمان هیپوترمی تغییر مکان شخص است و توصیه میشود که فرد به داخل چادر یا پناهگاه انتقال داده شود و از هوای سرد در امان باشد. همچنین در صورت امکان لباس بیشتری برای فرد تهیه شود و غذا و آب به او داده شود تا انرژی او باز گردد. معمولا افرادی که دچار هیپوترمی خفیف میشوند، پس از مدت زمان کوتاهی میتوانند سفر خود را ادامه دهند ولی در موارد هیپوترمی متوسط و شدید فرد باید تحت درمان قرار گیرد.
جلوگیری از هیپوترمی و سرمازدگی
برای اینکه در طول کوهنوردی در زمستان دچار هیپوترمی و سرمازدگی نشوید، باید نکاتی را مورد توجه قرار دهید:
گرم نگه داشتن بدن
سعی کنید برای سفر در زمستان به اندازه کافی لباس بپوشید و دمای بدن خود را گرم نگه دارید تا از ورود هوای سرد به داخل بدن جلوگیری شود.
توجه به شرایط بدن
در صورتی که احساس کردید، انگشتان دست و پایتان در حال سرد شدن هستند، در کوتاهترین زمان ممکن آنها را بررسی کنید و گرمشان کنید تا از سرمازدگی آنها جلوگیری شود.
توجه به حال دیگران
در طول مسیر صعود حواستان به رفتار و همچنین شرایط سایر همراهانتان باشد و در صورتی که متوجه تغییر رنگ پوست آنها شدید، به سرعت اقدام کنید و عایقی روی پوست او قرار دهید تا از آسیب بیشتر جلوگیری شود.
پوشاک و خوراک مناسب برای کوهنوردی در زمستان
برای سفر در کوهستان آن هم در فصل زمستان بهتر است پوشاک خود را به صورت لایه لایه انتخاب کنید. لایه اصلی و اولی عرق را از بدنتان دور نگه میدارد، لایه دوم مانند عایقی عمل میکند و مانع از ورود هوای سرد شده و لایه سوم نیز مانع از نفوذ رطوبت به لباس میشود. با لایه لایه پوشیدن لباسها میتوانید در صورت نیاز هر لایه را به آسانی تعویض کنید و لباس دیگری بر تن کنید. نکته قابل توجه دیگر برای لباس پوشیدن آن است که باید توجه داشته باشید که تمامی قسمتهای بدن خود را به خوبی بپوشانید و از دستکش باکیفیتی نیز استفاده کنید. همچنین بهتر است یک جفت دستکش دیگر نیز همراه خود داشته باشید تا در صورت پارگی یا گم شدن بتوانید از آنها استفاده کنید.
جوراب نیز از مهمترین لباسهایی است که حتما باید از آن استفاده کنید زیرا هر چقدر هم که کفش عایق و باکیفیتی بر پا داشته باشید، هیچ چیز مانند یک جوراب گرم نمیتواند از پاهایتان در برابر سرما محافظت کند. نکته دیگر انتخاب و استفاده از کلاه است که به خوبی میتواند از سر شما در برابر سرما محافظت کند. همچنین تهیه گتر نیز باعث میشود تا در زمان حرکت در برف پاها گرمتر شوند و ورود برف به داخل کفشها نیز جلوگیری میکند. از دیگر لوازم ضروری عینک است که توصیه میکنم، حتما همراه خود عینک مناسبی داشته باشید تا از ورود هوای سرد به چشمانتان جلوگیری کند. به همراه داشتن چراغ پیشانی، کرم ضد آفتاب و چراغ قوه نیز برای صعود در زمستان ضروری است.
برای غذا نیز بهتر است از غذاهای کنسروی و نوشیدنیها گرم استفاده کنید. به یاد داشته باشید که همراه داشتن فلاسک نیز اهمیت ویژهای دارد.